Przegląd maszyn typu flow pack od Sacmi Packaging Chocolate

Przegląd maszyn typu flow pack od Sacmi Packaging Chocolate

8 kwietnia, 2021 Wyłączono przez admin

W ramach niedawno opublikowanej na naszym portalu serii artykułów opisywaliśmy sposób przygotowywania czekolady jak również metody stosowane na skalę przemysłową, które to umożliwiają uzyskanie dokładnie takiego produktu na jakim zależy producentowi, czy to w kwestii nadania mu odpowiedniej konsystencji, smaku, czy zastosowania w jego przypadku dodatkowych składników wpływających na jego specyfikę. Dzisiaj postanowiliśmy skupić się na aspekcie nieco innym, a mianowicie na urządzeniach, które stanowią nieodłączny element każdej nowoczesnej linii produkcyjnej i pozwalają na sprawne opakowanie wyrobów czekoladowych – tak wstępne jak i końcowe. Umożliwia to nie tylko estetyczne zaprezentowanie ich konsumentowi na półce sklepowej ale także zabezpieczenie produktu spożywczego przed działaniem niekorzystnych czynników zewnętrznych, niekontrolowanymi zmianami temperatury, czy w końcu – przed uszkodzeniami mechanicznymi.

W nowoczesnych zakładach wykorzystywane są przede wszystkim dwa typy tak zwanych maszyn flow pack – średnio oraz wysoko wydajne. Jak można się domyślić, pozwalają one na bardziej lub mniej efektywne zabezpieczanie produktów czekoladowych warstwą ochronną. Pierwszy z rodzajów urządzeń stosowany jest najczęściej w firmach oferujących konsumentom mniejsze ilości oraz bardziej ograniczony asortyment słodkości, natomiast wysokowydajne maszyny flow pack – przez przedsiębiorstwa produkujące każdego dnia od kilku do kilkudziesięciu tysięcy wyrobów.

Najbardziej wydajne maszyny, które spotkać można w fabrykach stawiających na optymalizację pracy, są w stanie pakować produkty nawet z prędkością do 1200 sztuk na minutę, co jest prędkością najzwyczajniej w świecie nieosiągalną w przedsiębiorstwach tradycyjnych opierających swoją działalność o pracę rąk ludzkich. Nawet najbardziej doświadczony oraz szybki pracownik nie będzie w stanie choćby zbliżyć się do takiej prędkości pakowania.

Przedsiębiorcy starają się w takim przypadku przesuwać najbardziej wydajne osoby zatrudnione w fabryce do zadań bardziej wymagających, ale także dających o wiele większe możliwości realizacji zawodowej, natomiast linia produkcyjna wzbogacana jest o coraz to nowe maszyny pakujące typu flow pack, dzięki czemu cały proces zabezpieczania czekolady przez uszkodzeniami i niepożądaną zmianą konsystencji może przebiegać z maksymalną prędkością, a dodatkowo – być prowadzony bez przerwy. Co prawda urządzenia z górnej półki nie należą do najtańszych, jednakże z przyjemnością informujemy, że dzięki swojej niezawodności oraz wytrzymałości nie generują one dodatkowych kosztów jak również nie wymagają regularnych przeglądów. Oznacza to, że początkowa inwestycja dosyć szybko się zwróci, a następnie raz nabyte urządzenie będzie tylko i wyłącznie na siebie zarabiać, generując niemałe zyski w ujęciu miesięcznym! Jedyne o czym będzie musiał pamiętać przedsiębiorca lub kierownik produkcji to dostosowanie ustawień urządzenia do specyfiki produktu, który ma zostać poddany pakowaniu.